• Reprezentatívne umiestnenie našej ZŠ
          • Reprezentatívne umiestnenie našej ZŠ

          • Vyhodnotenie 19. ročníka celoslovenského projektu “Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“

            Naša škola sa zapojila do 19. ročníka celoslovenského projektu "Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“. V rámci prípravy a tvorby stratégie vytvoriť  najzaujímavejšie  podujatia školskej knižnice sa v októbri realizovali činnosti pod vedením školskej knihovníčky Mgr. Stanislavy Žembovej, ktorá s pracovným nasadením a  obetavosťou zorganizovala a pripravila akcie na celoslovenský projekt. Zo 164 škôl sme sa umiestnili na 23. mieste a to hovorí za všetko. Vďaka patrí knihovníčke Mgr. Stanislave Žembovej  a všetkým, ktorí sa zapojili do súťaže. 

            Vyhodnotenie 19. ročníka celoslovenského projektu "Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice a umiestnenie našej ZŠ Huncovce môžete vzhliadnuť  na odkaze:   Vyhodnotenie_19_rocnika_Najzaujimavejsie_podujatie_skolskej_kniznice.pdf

             

            V dole uvedenom dodatku uvádzame výťah poďakovania Mgr. Rozálie Cenigovej

            Vážené panie riaditeľky a vážení páni riaditelia, 

            vážené školské knihovníčky a vážení školskí knihovníci,

             dovoľte mi, aby som Vám, Vašim vzácnym kolegyniam a kolegom i usilovným žiakom v mene organizátorov čo najvrúcnejšie poďakovala za Vašu skvelú oslavu Medzinárodného dňa školských knižníc, ktorú ste zorganizovali v rámci 19. ročníka celoslovenského projektu "Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice".

            Ďalej si Vás dovoľujem informovať, že uvedený projekt bol súčasťou troch októbrových čitateľských projektov, do ktorých sa zapojilo 1 519 slovenských a českých škôl spolu s 179 906 účastníkmi.

            Všetkým oceneným školským knižniciam srdečne gratulujeme.

             S úctou, hlbokou vďačnosťou a veľkým obdivom k Vašej zmysluplnej práci

             Mgr. Rozália Cenigová
            metodička
            Oddelenie knižničných a informačných služieb
            Odbor podpory neformálneho vzdelávania

             

            Ing. Oľga Kontrošová

            november 2023

        • Začarovaný svet učenia
          • Začarovaný svet učenia

          • Tipy a triky pre žiakov, ako si lepšie zapamätať učivo

            Vstúp do sveta vzrušujúceho dobrodružstva učenia a objav tajomstvá, ako si lepšie zapamätať všetky tie dôležité informácie, ktoré nám učitelia každý deň predkladajú. Ako môžeme prekonať tieto výzvy? Tu sú niektoré zaujímavé tipy a triky, ktoré môžu premeniť vaše učenie na skutočný zážitok!

             

            1. Hudba, kamaráti a farby

            Povedzme to nahlas: učenie nemusí byť nudné! Zapamätávanie si informácií môže byť zábavné, ak sa na to pozrieme s tvorivosťou. Skúste si vytvoriť vlastné skladby alebo pesničky z učiva – rýmovanie faktov vám pomôže s ich lepším uchovaním v pamäti. Prečo sa ďalej nezamyslieť nad farbami? Použite farebné značky (fixky, papieriky...), aby ste zdôraznili kľúčové body a urobili si učenie farebne pestrejšie.

             

            1. Pohybom ku genialite

            Neposedným žiakom sa nikto nestane iba tak. Prečo si učivo nezapamätať pri aktívnej činnosti? Skúste si veci prečítať nahlas, zatancovať si pri učení alebo dokonca vyraziť na krátku prechádzku. Pohyb stimuluje mozog a pomáha nám lepšie si uchovávať informácie.

             

            1. Zážitkové učenie

            Prečo nevytvoriť vlastné dobrodružstvo v rámci učenia? Pretvorte učivo do príbehov alebo hry. Vytvorte si imaginárne postavy, ktoré vám pomôžu pochopiť zložité učivo. Ak sa budete cítiť ako hrdina svojho vlastného príbehu, bude sa vám učiť oveľa ľahšie!

             

            1. Skupinové učenie

            Spoľahnite sa na svojich kamarátov – spoločné učenie môže byť nielen efektívne, ale aj zábavné. Skúste si navzájom vysvetliť učivo, diskutujte o ňom, vytvárajte zaujímavé otázky a odpovede. V skupine môže byť učenie ako dobrodružstvo, kde každý člen tímu prispieva k rozvoju vlastného a ostatných.

             

            1. Malým krokom k veľkým úspechom

            Učivo nie je súťaž. Každý sa učí vlastným tempom a to je úplne v poriadku. Rozdeľte si učivo na menšie úseky a urobte si prestávky, aby ste si odpočinuli. Každý malý krok vás priblíži k veľkému cieľu – úspechu vo vzdelávaní.

             

            Zatiaľ čo učenie môže byť výzvou, dôležité je nájsť spôsob, ktorý vám vyhovuje najviac. Zabudnite na stereotypy a objavte svoj vlastný jedinečný prístup k učeniu. Každý deň je novou možnosťou objavovať krásy sveta vzdelávania, takže poďme spoločne na to dobrodružstvo a vytvorme si vlastný školský príbeh úspechu!

             

            Mgr. Patrícia Tomaškovičová

            november 2023

        • Návšteva Mestskej knižnice v Kežmarku
          • Návšteva Mestskej knižnice v Kežmarku

          • Dobrodružstvo plné rozprávok

            Cesta za poznávaním a zábavou s knihami je vždy vzrušujúcim dobrodružstvom a práve takéto dobrodružstvo zažili žiaci tried 1.C, 1.D a 3.A zo školy, keď sa vydali na výlet do Mestskej knižnice v Kežmarku. Vlak ich z Huncoviec doviezol do zasneženého Kežmarku, kde sa začala ich fascinujúca cesta do sveta príbehov a vedomostí.

            Po príchode do mesta boli žiaci očarení krásou zimného mesta, a tak sa rozhodli pre prechádzku po námestí, obdivujúc historické budovy a zákutia mesta. No najväčším lákadlom dňa bola návšteva Mestskej knižnice, ktorá mala pre nich pripravený skvelý program.

            V knižnici ich srdečne privítali a zaviedli do sveta rozprávok prostredníctvom rozprávky s názvom "Soľ nad zlato". Táto príbehová odysea zaujala všetkých prítomných a pohltila ich dobrodružným príbehom. Nebolo to len obyčajné čítanie. Pán knihovník si dal záležať na tom, aby to bola skutočná interaktívna zábava. Počas čítania a po prečítaní rozprávky nasledovali série otázok, ktoré otestovali pozornosť a porozumenie žiakov.

            Neskôr si žiaci vyskúšali svoju šikovnosť pri tvorbe celodenného menu. Táto úloha však mala jednen háčik - žiadne pridané soli. Bola to vynikajúca príležitosť na uvedomenie si, koľko bežných potravín obsahuje soľ a ako možno vytvoriť chutné a zdravé jedlá bez nej.

            Samozrejme, Mestská knižnica ponúkla aj možnosť prechádzky medzi regálmi, kde sa žiaci mohli oboznámiť s bohatstvom kníh, ktoré knižnica ponúka. Pre niektorých to bol prvýkrát, čo mali možnosť objaviť rôzne literárne svety a vybrať si knihy podľa vlastného vkusu.

            Celodenný výlet sme zakončili návštevou nádvoria hradu v Kežmarku a návštevou cukrárne. Boli to ideálne miesta na reflektovanie a diskusiu o tom, čo všetko sme sa naučili a zažili. Každý krok našej cesty je zachytený vo fotoalbume, ktorý si môžete pozrieť a zdieľať naše úžasné zážitky.

            Tento výlet nebol len edukačný, ale aj inšpirujúci. Ukázal nám, aký bohatý a rozmanitý môže byť svet literatúry a ako knižnica môže byť miestom plným zábavy a poznania. Ak ste ešte nezavítali do Mestskej knižnice v Kežmarku, určite by ste to mali zaradiť na svoj zoznam miest na návštevu!

             

            S úctou

            Mgr. Patrícia Tomaškovičová

             

            november 2023

        • Pasovanie prvákov z triedy 1.A
          • Pasovanie prvákov z triedy 1.A

          • Dňa 24.11.2023 boli žiaci z 1.A triedy slávnostne pasovaní za prvákov.  Bola to slávnosť, na ktorú sa žiaci tešili a pripravovali dlhší čas.  Pozvaní boli rodičia a teší nás, že naše pozvanie prijali všetci. 

            Žiaci 1.A triedy si pre rodičov pripravili básničku, tanček. Potom nasledovalo samotné pasovanie, kedy museli žiaci splniť športovú úlohu.  Básničku si pripravili aj kamaráti z 2.D triedy a milo prvákov privítali a obdarovali. 

            Prekvapenie pre žiakov a rodičov bola prezentácia s fotkami prvákov, kedy boli ešte malé bábätká a zrazu sa z nich stali prváci v školskej lavici. Žiaci sa z fotiek veľmi tešili a rodičia boli dojatí.  V závere boli prváci obdarovaní diplomom. Bola to udalosť, na ktorú budeme spomínať ešte dlho. Pozri fotoalbum.

             

            Spracovala: Mgr. Veronika Košová

            november 2023

        • Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

          • Šarkaniáda na našej škole bola neuveriteľným zážitkom pre žiakov prvého stupňa. Do akcie sa zapojili žiaci z tried: 1.F, 2.A, 3.C, 4.B. V rámci tejto kreatívnej udalosti sme sa všetci spolu pustili do výroby a púšťania šarkanov, čo nám prinieslo nielen radosť, ale aj výbornú príležitosť rozvíjať svoju kreativitu a spoluprácu.

            Žiaci sa do projektu zapájali so zaujatím a nadšením. Každý si mohol vybrať vlastný farebný papier, ozdoby a ozdobné prvky pre svojho šarkana. Tvorivé dielne v triedach boli miestom, kde sa rodili jedinečné a farebné šarkany, odrážajúce osobné predstavy a nápady každého žiaka.

            Samotné púšťanie šarkanov sa konalo na školskom dvore, kde sa žiaci stretli so svojimi umeleckými výtvormi. Radosť a smiech naplnili vzduch, keď šarkany stúpali do výšky pod vedením vetra. Celý priestor bol posiaty farebnými šarkanmi, čím sa vytvoril nádherný a veselý obraz.

            Táto aktivita mala nielen estetický rozmer, ale aj významný pedagogický prínos. Deti sa učili spolupracovať, zdieľať nápady a riešili problémy spoločne. Okrem toho, výroba šarkanov rozvíjala ich jemnú motoriku a tvorivosť.

            Šarkaniáda na našej škole sa stala nielen tradičnou udalosťou, ale aj symbolom kreativity a radosti z jednoduchých radostí detstva. Veríme, že tieto zážitky budú mať dlhodobý pozitívny vplyv na rozvoj našich žiakov a budú im dlho svietiť v pamäti. Pozri fotoalbum.

             

            Mgr. Patrícia Tomaškovičová

            november 2023

             

        • Medzinárodný deň bez fajčenia
          • Medzinárodný deň bez fajčenia

          • Aktivita bloku ZŽŠ

            Medzinárodný deň bez fajčenia alebo tiež nefajčiarsky deň, je podporovaný Medzinárodnou úniou boja proti rakovine (UICC).

            Blok ZŽŠ v 9.A, 8.A a 8.B svojimi aktivitami venoval tento deň  prevencii, zvýšeniu informovanosti o cigaretách, o ich negatívnom vplyve na ľudský organizmus, o riziku ochorenia na rakovinu pľúc a vzniku srdcovo – cievnych (civilizačných) chorôb.

            Cieľom aktivít bolo  presvedčiť žiakov, aby s touto drogou ani nezačali  a tak zabránili vzniku zákerných chorôb, vedúcich k predčasnej smrti.

            Prednáška, vyplnenie pracovných listov s touto tematikou, film a výtvarné prevedenie myšlienky boja proti fajčeniu splnili hlavný cieľ zdravého životného štýlu. Pozri fotoalbum.

            Ing. Oľga Kontrošová

            november 2023

        • Galéria ILUSIA – svet optických klamov
          • Galéria ILUSIA – svet optických klamov

          • Uvidíš, keď pochopíš...

            V rámci školského výletu sme navštívili Galériu ILUSIA v Liptovskom Mikuláši.

            Galéria poskytla žiakom 4.A a 4.B triedy fascinujúci svet optických klamov a 3D malieb, ktoré narušia dôveru v tvoje zmysly. Napr. prečítať si noviny na vrchole mrakodrapu, prejsť sa krajinou lega, vyliahnuť sa z krokodílieho vajíčka, lietať vo vesmíre, dotknúť sa zemegule a mnoho iného. Umenie optických ilúzií a 3D malieb  jednoducho vyrážalo dych deťom. Nič nebolo v skutočností také, ako to na prvý pohľad vyzeralo. Pozri fotogalériu.

            Galéria ponúkala deťom zábavu a plno zážitkov. Spoznali aj historické budovy a pamiatky. 

            Žiaci strávili príjemný a nezabudnuteľný deň v Liptovskom Mikuláši, získali nové vedomosti a informácie z histórie mesta. 

            Triedne učiteľky Mgr. Andrea  Precáková a Mgr. Marta Melcherová

            november 2023

        • Buďme krásni, nie prázdni
          • Buďme krásni, nie prázdni

          • 17. novembra sme si pripomenuli Medzinárodný deň študentstva a zároveň Deň boja za slobodu a demokraciu. Deň, keď sa mladí ľudia rozhodli postaviť zlu a nespravodlivosti. Deň, keď sa rozhodli vziať budúcnosť do vlastných rúk a vytvoriť svet, v akom chcú žiť. Mladí ľudia – študenti. Vzdelané, rozhľadené bytosti. Pri tejto príležitosti nám nedá nevrátiť sa ku koreňom vzdelania u nás – ku sv. Cyrilovi a Metodovi, ktorí nám priniesli dar z najvzácnejších – múdrosť. Tak málo si ho dnes vážime a pritom je najúčinnejšou zbraňou proti googlovským bludom, ľúbivým lživým rečiam či falošnému pozlátku instasveta. Lebo ako vraví básnik: Buďme krásni, nie prázdni (= hlúpi).

            Blok Ochrana ĽP, vedúca bloku 2. stupeň

            Aktivity k ĽP pozri fotoalbum.

            november 2023

        • Rozprávkové popoludnie v ŠKD
          • Rozprávkové popoludnie v ŠKD

          • Jeseň s knihou – Šlabikár včielky Maje 

            Rozprávkové popoludnie v ŠKD sme zrealizovali 23.10.2023 pri príležitosti  Medzinárodného dňa školských knižníc. Pracovali sme s knihou Šlabikár včielky Maje, nakoľko včielku Maju poznajú deti z rozprávok a my sme s touto knihou pracovali prvýkrát a určite nie posledný.

            Najprv sme si prečítali príbeh a deti na základe kľúčových slov v príbehu určovali písmeno z abecedy, na ktoré bol dej ako ušitý. Starší žiaci nakreslili veľký plagát, ktorý nám skrášľuje interiér ŠKD. Mladší žiaci vymaľovali obrázky včielky Maje, Vilka, lienky a lúčneho koníka. Deťom v ŠKD sa táto aktivita páčila. Pozri fotoalbum.

             

            Na záver patrí veľké poďakovanie pani vychovávateľkám a žiakom zo ŠKD, ktorí sa  do tejto aktivity zapojili. 

             

            Školská knihovníčka: S. Žembová

            Október 2023

        • Úprava školského areálu
          • Úprava školského areálu

          • Dňa 9. 11.2023 nám počasie dovolilo uskutočniť brigádu na skrášlenie nášho školského areálu. Žiaci II. stupňa podľa pripraveného rozpisu a plánu vyhrabávali opadané lístie. Pozri fotoalbum.  Napriek novembrovému termínu nám počasie prialo a pomoc prírode nám vyšla a žiaci boli odmenení teplým čajom a sladkým keksom.

             

            Vďaka patrí zúčastneným žiakom, vyučujúcim, ktorí sa brigádny nebáli a sa jej zúčastnili. V neposlednom rade poďakovanie patrí aj organizačnému tímu.

            Veľké Ďakujem !

             

            Vedúca bloku ENV a Koordinátor úpravy areálu školy ENV Mgr. Ľudmila Nováková

            november 2023

        • NAJZAUJÍMAVEJŠIE PODUJATIE ŠKOLSKEJ KNIŽNICE k Medzinárodnému dňu školských knižníc 23. októbra 2023
          • NAJZAUJÍMAVEJŠIE PODUJATIE ŠKOLSKEJ KNIŽNICE k Medzinárodnému dňu školských knižníc 23. októbra 2023

          • Téma podujatia: Školská knižnica vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční.

            Naša školská téma: Čítame a tvoríme pre radosť.

            V priebehu dňa sa žiaci bližšie zoznámili s „knihou“. Niektorí žiaci navštívili školskú knižnicu, ale aj obecnú knižnicu. Prostredníctvom pani učiteliek sa žiaci oboznámili s výpožičným poriadkom školskej knižnice, ale aj ako sa majú v takej knižnici správať. Venovali sme sa rôznym knihám: Z poľovníckej kapsy, Emka a lesné zvieratká, Maľované čítanie, Pinocchio, O Červenej čiapočke, Šlabikár včielky Maje, Zmysly zvierat - Zrak-hmat-chuť. Starší žiaci sa zúčastnili besedy s pracovníkom TANAP-u, ktorý im pútavou prezentáciou priblížil dianie a život v TANAP -e. Žiaci neboli iba pasívnymi poslucháčmi, ale tvorivo spolupracovali – skladali drevené puzzle zvierat, čítali a rozprávali o nich. Pracovali s knihami Encyklopédia zvierat, M. Saniga: V túlavých topánkach slovenskou prírodou a zároveň výtvarne spracovali nové poznatky a zážitky. Najmilšou aktivitou bola návšteva detí v MŠ. Žiačka z 9.A triedy prečítala úryvok z knihy Šlabikár včielky Maje. V úvode pani učiteľka s hračkou Vilka privítala deti v MŠ, čo sa im veľmi rátalo. Každému dieťaťu Vilko podal rúčku. Deti sa dozvedeli z prečítaného textu, že ak spapajú veľa sladkostí, potom ich bolí bruško a zúbky. Pozri fotoalbum.

            Výsledkom týchto aktivít sú vytvorené rôzne pracovné listy, výkresy, plagáty s danou tematikou a zaujímavé fotky.

            Na záver patrí veľké poďakovanie všetkým pani učiteľkám a žiakom, ktorí sa do projektu zapojili.

            Školská knihovníčka: S. Žembová

            október 2023

        • Ako sa učíme hravo
          • Ako sa učíme hravo

          •  

            ​Vstup do sveta písmena "i,I" v 1.B triede

            V našej základnej škole, sme sa rozhodli, že učenie písmen a čísel môže byť nielen vzdelávajúce, ale aj zábavné. V triede 1.B sme si zvolili zaujímavý spôsob, ako sa naučiť nové písmeno "i/I", prostredníctvom indiánskych čeleniek. 

            Stvárnenie nového písmena

            Písmeno "i/I" sa môže zdať jednoduché, ale pre našich prvákov je to malý zázrak. Aby sme im to zjednodušili, rozhodli sme sa pre kreatívny prístup. Každý žiak dostal možnosť tvoriť.

            Učenie, ktoré baví

            Sme presvedčení, že učenie by malo byť zábavou a náš projekt s indiánskymi čelenkami nám to umožnil dosiahnuť. Deti sa aktívne zapájali do procesu učenia a s radosťou objavovali svet nového písmena "i/I". Výsledok? Učenie, ktoré baví a zapája.

            Záver

            Učenie písmen a čísel by nemalo byť len rutinným procesom, ale dobrodružstvom, ktoré deti baví. Naša 1.B trieda ukázala, že kreativita a zapojenie môžu zmeniť spôsob, ako sa učíme. Indiánske čelenky a nové písmeno sú len začiatkom našich vzdelávacích dobrodružstiev. Tešíme sa na ďalšie kreatívne projekty a nové spôsoby, ako učiť našich žiakov.

             

             

            november 2023

        • Úcta k starším – úcta k múdrosti a skúsenosti
          • Úcta k starším – úcta k múdrosti a skúsenosti

          • Október v ŠKD – Mesiac úcty k starším

            Babka je maminka s extra cukrovou polevou 

            a dedko je niekto, kto má striebro vo vlasoch

            a zlato v srdci.“

             

            Tak ako jeseň prináša krásu farebných paliet, takým umeleckým dielom je aj človek v svojej jeseni života.

             

            V našej škole učíme a zdôrazňujeme úctu a dôležitosť rešpektovania starších. V ŠKD mesiac október bol zavŕšený  oslavou venovanou starým rodičom. Pri tejto príležitosti deti uvili kyticu prekvapení v podobe pekných vystúpení a obdarovali starkých ručne  vyrobenými pohľadnicami. Pozri fotoalbum.

            Po privítaní pani riaditeľkou žiaci svojim najdrahším predstavili program, ktorí bol  odmenený potleskom. Hostia  ocenili  obetavú prácu  vychovávateliek  pochvalným uznaním a poďakovaním.

             

            Bc. Renáta Kromková a Bc. Zuzka Remiášová

            október 2023

      • Kontakty

        • Základná škola, Školská 212/19, Huncovce
        • * Riaditeľka ZŠ: Mgr. Kamila Haddenová 0911 740 451, 052 456 2122 riaditel@zshuncovce.sk kamila.haddenova@zshuncovce.sk * Zástupkyňa riaditeľky pre 1. stupeň: Mgr. Milena Burdíčková 0911 462 122 zastupca@zshuncovce.sk milena.burdickova@zshuncovce.sk * Zástupkyňa riaditeľky pre 2. stupeň: Mgr. Mária Mačáková 0911 064 052 zastupca@zshuncovce.sk maria.macakova@zshuncovce.sk * Školská jedáleň 052-4369160 * Kancelária ekonómky a PaM 052-4683151
        • Školská 212/19 059 92 Huncovce Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje