• ŠARKANIÁDA
          • ŠARKANIÁDA

          • Krásne slnečné počasie vylákalo žiakov našej školy na jesennú  Šarkaniádu.  Upravené okolie, rozsiahle parky a pôvabný udržiavaný areál našej školy poskytuje možnosť žiakom k vyžitiu sa a  ku športovému dobrodružstvu. Jeseň je obdobím, kedy púšťame šarkany. Popularita tohto tradičného podujatia rastie.  Niektorí žiaci zapojili fantáziu, kreativitu, zručnosť pri výrobe šarkana. Iní uprednostnili kúpu šarkanov v  obchode. Všetci zúčastnení príjemne strávili voľný čas prezentovaním  svojich  schopností a talentu. Pozri fotoalbum.  

            Ďakujeme  pedagógom  a  všetkým účastníkom za vydarenú  jesennú  oslavu šarkanov. 

            Mgr. D. Suchá   

            október 2022 

        • Medzinárodný deň školských knižníc v 7.C
          • Medzinárodný deň školských knižníc v 7.C

          •  Medzinárodný deň školských knižníc (International School Library Day) prvý raz vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (International Association of School Librarianship), v roku 1999. Odvtedy sa uskutočňuje každoročne štvrtý októbrový pondelok. 

                 Cieľom celoslovenského projektu je zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu, poznávaniu nového.

                        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -   

            Medzinárodný deň školských knižníc (24.10.)  sme   nestrávili v školskej knižnici, ale knihy sme si vypožičali a pôžitok zčítania vychutnali  obkolesení pôvabom upravenej  školskej záhrady. Tá prispela k lepšiemu rozvoju čítania s porozumením, pretože  praktické ukážky nám poskytla sama príroda. Tento projekt  umožnil začleniť predmety do medzipredmetových vzťahov napríklad slovenský jazyk, výtvarná výchova, pracovné vyučovanie, prírodoveda, hudobná výchova  a dejepis.  

            Zapožičané knihy: E. Beaumontová – Obrázky z prírody 

                                          Ľ. Podjavorinská – Do školy                                 

                                          I. Mrva – Poviem ti, ako to bolo 

             Obrázky z prírody – kniha je síce pre mladších žiakov, ale obsahuje veľmi pekné a detailné ilustrácie.  

            Našou úlohou bolo nazbierať rôzne listy v školskej záhrade, pohľadať pavučinu, mravce a vyhľadať v knihe informácie o daných pojmoch. Mravce sme síce nenašli kvôli chladnejšiemu počasiu, ale o pavučine, ktorá sa ligotala v rohu prístrešku sme sa z knihy dozvedeli, ako vzniká a ako sa tvorí.   

            Na hodine výtvarnej výchovy sme pavučinu vytvorili z paličiek a vlny. 

            Každá žiačka dostala úlohu pohľadať jeden list v knihe a napísať o ňom stručnú informáciu. Z listov sme vytvorili koláž a výkresy spojili do leporela. Pozri fotoalbum. 

            Do školy – nakoľko sa žiačkam lepšie číta poézia, vybrali sme uvedenú knihu s krásnymi ilustráciami a po prečítaní básne „Do školy“ sme vytvorili výkres, ktorý bude zdobiť interiér našej školskej knižnice.  

            Poviem ti, ako to bolo život detí v tradíciách, hry, piesne a kroje. 

            So záujmom sme si prečítali úryvky opisujúce zabudnutý svet slovenských detí, ktorý dnes nahradili počítače a mobily. Opísali nám krásne detstvo našich predkov, napriek tomu, že bolo ťažšie, o to bolo krajšie. Žiačky ani neuverili, že deti v  ich veku pracovali na poli, na paši, v továrňach. Prácu si spestrovali spievaním, vymýšľaním hádaniek, básničiek, hier.  

             Čítanie  s porozumením sme si spestrili zážitkovým učením: 

            • zhotovením kolísky z plátna,  
            • oboznámením sa s pôvodným odevom prostredníctvom krojovanej bábiky a výšivkami, ktoré vytvárali dievčatá v minulosti, 
            • v školskej dielni tkaním na tkacích krosnách, 
            • zaspievaním pesničiek: Anička dušička, kde si bola a Sedemdesiat sukieň mala.  

             Čítanie netradičným spôsobom bolo pre nás neopakovateľným zážitkom a zapožičanú literatúru sme si ponechali v triede. Počas celého školského roka budeme ju využívať  ako mimočítankovú  na zdokonaľovanie čítania. 

            Táto ukážka tvarovania hodiny zameranej na Čítanie s porozumením poukazuje ako sa dá  tento  významný deň využiť aj v prírode na rozvoj duševných schopností žiakov, obzvlášť, keď  sa naša škola nachádza v  tak nádhernej oblasti Vysokých Tatier. 

            Pozri fotoalbum.

            Vypracovala: Ing. Eva Demková 

            október 2022

        • Stolnotenisový turnaj
          • Stolnotenisový turnaj

          • Dňa 20.10. 2022 sme sa zúčastnili okresného kola v stolnom tenise chlapcov, ktorý sa konal na ZŠ Spišská Stará Ves.

            Na turnaji sa zúčastnilo 12 škôl z okresu Kežmarok.

            Reprezentanti našej školy skupiny B  si zmerali sily  s chlapcami zo ZŠ Vrbov, ZŠ Grundschule, ZŠ Nižná brána, ZŠ Spišská Bela a ZŠ sv. Kríža Kežmarok. Pozri fotoalbum.

            Chlapci sa snažili, ale ich výkony stačili len na jednu výhru, čo nám prinieslo 5. mieste v celkovom poradí.

            Našu školu reprezentovali  Jožko Karol a Martin Badžo.

            Spracoval : Mgr. Vladimír Buc

            október 2022

             

        • Modlitbová celosvetová iniciatíva
          • Modlitbová celosvetová iniciatíva

          • „Milión detí sa modlí ruženec“

                   

              Pápežská nadácia ACN - Pomoc trpiacej Cirkvi aj v tomto roku pozvala farnosti, školy a rodiny na Slovensku, aby sa zapojili do modlitbovej akcie „Milión detí sa modlí ruženec za jednotu a pokoj.” Samotná myšlienka vznikla v roku 2005 vo venezuelskom hlavnom meste Caracas a od svojho zrodu sa stala skutočne celosvetovou. Odvoláva sa na slová sv. Pia z Pietrelčiny o sile modlitby: „Keď sa milión detí bude modliť ruženec, svet sa zmení.“ 

                     Do tejto duchovnej aktivity sa zapojila  aj naša škola v utorok 18. októbra 2022  na 5. vyučovacej  hodine v telocvični ZŠ. S modlitbou ruženca  sme sa tak zlúčili s deťmi a mladými ľuďmi z piatich kontinentov. Cieľom tejto modlitby bolo vyprosovať pokoj a jednotu na celom svete, pokoj pre krajiny zmietané vojnou, prírodnými katastrofami, hladom, morálnou biedou či duchovným nepokojom, ako aj za misionárov a prenasledovaných kresťanov.  

            Veríme, že sme svojimi modlitbami prispeli k vytúženému mieru a pokoju vo svete. 

            Na akcii sa podieľali Mgr. Monika Harnišová,  Mgr. Peter Feňák a PaedDr.  

            D. Tribulová 

            Pozri fotoalbum školy.  

             

            október 2022 

             

        • Jedno jablko – misa podnetov
          • Jedno jablko – misa podnetov

          • Projekt zážitkového učenia

            „Aká jabloň, také jablko“

                                 Slovenské príslovie

             

            Týždeň zdravej výživy na našej škole zahŕňa hneď niekoľko medzinárodných októbrových dní spojených s jablkom (16.10. Svetový deň výživy, 20.10. Stredoeurópsky deň stromov a  21.10. Deň pôvodných odrôd jabĺk ).

             

            Podnecovateľka  a organizátorka Ing. Eva Demková pripravila medzipredmetový projekt pre žiakov zo špeciálnej triedy, ktorý zahŕňal matematiku, slovenský jazyk, informatiku, výtvarnú výchovu, hudobnú výchovu, pracovné vyučovanie, prírodopis.

            Základom metódy zážitkového učenia projektu Jablko bol rozvoj psychomotorických zručností. Plán bol založený na písomných, literárnych, hudobných, výtvarných hrách, kulinárskych zručností  a na  metódach dialógu a vlastnej aktivity jedinca.

            Forma kolaboratívneho učenia  v projekte Jablko sa realizovala „sám – dvojica- všetci“, kde každý žiak premýšľal nad problémom, potom s partnerom v dvojici  a výsledky úvah sa prebrali so zvyškom triedy.

            Žiačky sa riadili pokynmi z prezentácie na interaktívnej tabuli, kde mali zadané úlohy z jednotlivých predmetov. Niektoré úlohy riešili v dvojiciach pomocou notebookov. Svoje skúsenosti reprezentovali výstupnými prácami. Pozri fotoalbum.

            Edukačným priestorom realizácie sa stali  trieda s interaktívnou tabuľou, kuchyňa s vybavením, učebňa s didaktickou technikou.

            Podnetnú a konštruktívnu ukážku z hodín projektu Jablko si môžete v časovom slede pozrieť vo fotoalbume školy.

             

            október 2022

        • Škola v prírode 2022/2023
          • Škola v prírode 2022/2023

          • Hodnotiaca správa z pobytu zo ŠvP

            Miesto: Hotel Magura, Monková dolina, Ždiar

            Doba trvania: 26. 09. – 30. 09. 2022

            Pedagogický dozor: Mgr. Miroslava Vroclavjaková, Mgr. Peter Feňák

             

            Stručný prehľad aktivít jednotlivých dní

            26.09.2022

            Ráno sme absolvovali cestu autobusom na miesto pobytu ŠvP. Po ubytovaní a obede boli žiaci oboznámení s vnútorným poriadkom ŠvP. Potom  sme sa venovali  didaktickým hrám podľa rozvrhu. Poobede sa naši žiaci spolu so žiakmi zo Slovenskej Vsi zúčastnili  na animačnom programe, ktorí viedli skúsení animátori. Žiaci  boli rozdelení do skupín. Naša skupina  na čele so šerifom si zvolila pomenovanie „15 statočných“. Každý šerif mal pomocníka a pokladníkov.

            Po večeri bolo vždy vyhodnotenie dňa, čítanie pošty, straty a nálezy. Najkrajší zážitok z každého dňa bol zaznamenaný do denníka ŠvP.

            27.09.2022

            Po raňajkách sa naša dopoludňajšia činnosť sústredila na vyučovanie. Vypracovávali sme pripravené pracovné listy, čítali s porozumením, zábavnou formou – hrou dobble si opakovali vybrané slová, či dominom sčítanie a odčítanie. V rámci prírodovedného bloku sme mali prechádzku do blízkeho okolia. Ukázali sme si prácu s aplikáciou „mapy.cz“ v teréne, vyhľadávali sme značky v teréne, pomenovávali štíty a rieku.

            Po obede a popoludňajšom oddychu mali žiaci animačný program formou krúžkov, neskôr plnili úlohy na stanovištiach, za ktoré získavali „peniaze“. Boli to hry na šikovnosť, rýchlosť, vlastivedné hry, orientačné súťaže. Tiež využívali detské ihrisko na rôzne relaxačné činnosti.

            Po večeri nasledoval animačný program venovaný relaxačným aktivitám. Učili sme sa hymnu Školy v prírode, ktorá sa deťom veľmi páčila.

            28.09.2022

            Streda bola viac relaxačná, po raňajkách sme sa venovali anglickému jazyku formou hry s loptou a vymaľovali sme PL podľa pokynov. Potom už na nás čakal vláčik Maguráčik, s ktorým sme absolvovali výlet po celej dedinke Ždiar. Počas hodinovej jazdy sme si vypočuli rôzne zaujímavosti o Ždiari a tiež povesť o Havranovi a Vidle. Havran bol poľský mládenec Matej a Žofia, dievčina zo Ždiaru, mala prezývku Vidla, ktorým nebola dopriata ich láska. Na ich počesť Žiaroň - strážca miestnych hôr - vytesal do skál ich podobizeň.

            Tiež sme navštívili Ždiarsky dom, kde sme sa dozvedeli o ťažkom živote našich predkov z obce Ždiar. Deti si vyskúšali ždiarsky kroj a zažili atmosféru ždiarskej svadby. Počasie nám prialo, cestu späť na hotel v Monkovej doline sme absolvovali peši a obdivovali krásnu jesennú prírodu.

            Po veľmi chutnom a výdatnom obede sme si oddýchli a neskôr absolvovali ďalšie zábavné popoludnie. Večer sa niesol v znamení nočnej hry plnej „diamantov“. Úlohou bolo na lúke pred hotelom v úplnej tichosti a  pomocou baterky nájsť, pozbierať a premiestniť čo najviac „diamantov“. Za „diamanty“ zúčastnení získavali body pre svoj tím. Hra sa každému veľmi páčila, tma deťom vôbec nevadila.

            29.09.2022

            Po raňajkách sme mali dopoludňajšiu výchovno-vzdelávaciu činnosť podľa rozvrhu. Aj keď sa počasie pokazilo, pokračovali sme v aktivitách. Poobede si žiaci vyskúšali stolnú hru kalčeto, iní si zahrali hru Človeče nehnevaj sa. Popoludňajšia činnosť s animátormi bola venovaná vyhodnoteniu celého týždňa, odmeňovaniu všetkých družstiev. Vo večerných hodinách bola rozlúčková diskotéka, na ktorú sa všetci  tešili.

            30.09.2022

            Posledný deň sa niesol v duchu vyhodnotení našej skupiny o najčistejšiu a najtichšiu izbu či stôl v jedálni a najšikovnejších hráčov kalčeta. Po rozlúčke s animátormi a celým personálom v dopoludňajších hodinách sme sa vrátili domov.

            Celkovo hodnotíme pobyt v ŠvP veľmi pozitívne. V priebehu pobytu nedošlo k úrazu ani k porušeniu vnútorného poriadku ŠvP.  Všetci žiaci sa bez problémov prispôsobili prostrediu i podmienkam  a úspešne školu v prírode absolvovali.

             

            V Huncovciach  04. 10. 2022                                    Mgr. M. Vroclavjaková

        • Plody záhrad
          • Plody záhrad

          • Prezentácia v školskej jedálni

            Čarovná pani Jeseň nám v našich záhradách ponúka mnoho chutnej zeleniny a ovocia. Inak tomu nie je ani v školskej záhrade. Na hodinách PVC a techniky sme sa venovali pestovaniu rôzneho druhu zeleniny, ktoré hýrili svojou farebnosťou. Stalo sa tradíciou, že úrodu, za ktorou vidno úsilie a pracovitosť žiakov pri dopestovaní zeleniny, vystavujeme v priestoroch školy.

            Svoje úsilie sme pomenovali PLODY ZÁHRAD a vystavili sme ich v priestoroch  školskej jedálne, kde si ich môžu žiaci i všetci zamestnanci pozrieť. Porozprávali sme sa o dôležitosti konzumácie ovocia a zeleniny, vitamínoch v nich, zdravom stravovaní.                

            V tomto jesennom mesiaci nás čaká úprava školskej záhrady na zimný odpočinok. Po zime nás privíta odpočinutá a my sa s chuťou opäť pustíme do práce.

            Všetci zúčastnení mali z vykonanej práce radosť.

                                         Vedúca bloku ENV Mgr. Ľudmila Nováková

            október 2022

      • Kontakty

        • Základná škola, Školská 212/19, Huncovce
        • * Riaditeľka ZŠ: Mgr. Kamila Haddenová 0911 740 451, 052 456 2122 riaditel@zshuncovce.sk kamila.haddenova@zshuncovce.sk * Zástupkyňa riaditeľky pre 1. stupeň: Mgr. Milena Burdíčková 0911 462 122 zastupca@zshuncovce.sk milena.burdickova@zshuncovce.sk * Zástupkyňa riaditeľky pre 2. stupeň: Mgr. Mária Mačáková 0911 064 052 zastupca@zshuncovce.sk maria.macakova@zshuncovce.sk * Školská jedáleň 052-4369160 * Kancelária ekonómky a PaM 052-4683151
        • Školská 212/19 059 92 Huncovce Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje